Effektivt værn

Du går tørskoet bag muren. Du parkerer med kofangeren centimeter fra muren. Du stopper på cykel, lægger albuen på muren – og mærker bølgeskvulp.

Den 600 meter lange mur på Lemvig Havn er effektiv og et godt værn mod højvande og stormflod. Kun nogle få hundrede liter vand er under de seneste dages højvande kommet på den forkerte side af muren, der klarer op til 210 centimeter over dagligt vande.

Vandet er holdt ude af byen. Vi er kun stødt på få mindre problemer, som vi har udbedret under forløbet. Et nyt højvande ventes nu på mandag, så vi holder portene i muren lukket indtil da, siger Hanne Underbjerg, afdelingsleder ved Vej & Park i Lemvig Kommune.

Højvandet blev ikke helt så slemt, som ventet. Prognosen fra DMI lød på en vandstand cirka 180 centimeter over dagligt vande onsdag morgen. Højden blev 169 centimeter, og den er ikke et problem for muren.

Attraktion

Muren og den høje vandstand har været den helt store magnet i Lemvig de seneste dage. Lokale, gæster og turister er strømmet til havnen for at opleve vandmasserne, der oversvømmer havnearealerne. Både, der ligger over veje og gader. Og bænke, stole og legepladser, der står under vand – og sæler boltrer sig helt ind til de inderste kajer.

Et utal af selfies er taget med muren, vandet og havnen i baggrunden.

Nyt højvande

Vandstanden topper onsdag eftermiddag i den vestlige del af Limfjorden med en højeste vandstand på op til 180 centimer over dagligt vande i Skive fjord.

Vandstanden er fra middagstid onsdag for nedadgående i Lem Vig og Lemvig Havn. Højvandet mandag ventes ikke at nå samme højder, som onsdagens højvande. DMI forudser en vandstand på 130 centimeter over normal vandstand – plus/minus 10 centimeter.

De seneste dages højvande i Limfjorden og især i fjordens vestlige del skyldes weekendens storm fra vest og de seneste dages vedvarende hårde vinde fra sydvest og vest.